Poznejte odrůdy kávy

Po celé Zeměkouli najdeme celou řadu různých kávových odrůd. Káva Arabika tvoří více než sedmdesát procent celkové produkce, takže se zaměříme na ní. Nedají se vyjmenovat a popsat všechny odrůdy, takže se podíváme na nejznámější, nejpoužívanější a na několik novinek na trhu.

TYPICA

Dá se též označit za základní druh Arabiky, z níž se vyvinulo mnoho dalších odrůd. Pochází z Etiopie, a přestože má poměrně nízkou produkci, tak je známá hlavně díky vynikající kvalitě. Kávovník dorůstá výšky zhruba čtyř metrů, má kuželovitý tvar a rovný kmen.

BOURBON

Tato odrůda svůj název dostala díky tomu, že jí Francouzi v roce 1708 vysadili uprostřed Indického oceánu na ostrově Bourbon. Má o třicet procent vyšší produkci než Typica, nicméně produkuje méně kávy než jiné odrůdy. Nejlepším prostředí pro pěstování je zhruba 1 000 a 2 000 metrů nad mořem. Kvalita Bourbonu je vynikající, podobá se Typice. Plody mají většinou žlutou barvu (Yellow Bourbon), ale vyskytují se i červené plody (Red Bourbon).

CATURRA

Jedná se o odrůdu, která je v zásadě mutací Bourbonu objeveného v Brazílii, poblíž města Caturra ve 20. století. Vyžaduje sice o něco větší péči než je obvyklé a také je třeba pravidelně hnojit, nicméně přizpůsobí se každému prostředí, ideálně mezi 500 – 1 700 m. n. m. S vyšší nadmořskou výškou je kvalita o něco vyšší, avšak produkce poklesne. Plody mají buď červenou, nebo žlutou barvu.

GESHA

V poslední době se řadí k nejčastěji pěstovaným odrůdám a původně pochází z vesnice Gesha v Etiopii. V hrnečku chutná velice sladce s tóny lesního ovoce.

Nyní si představíme ty, co se sice využívají i u nás, avšak jsou méně známé. Chybět nemůže ani nějaká ta novinka.

JAMAICA BLUE MOUNTAIN

Jedná se o odrůdu objevenou na Jamajce britským guvernérem kolem roku 1730. Guvernér přivezl z Hispánska několik kávových zrn rodu Arabika, která byla následně šlechtěna generacemi farmářů, co v oblasti žili. Zrnka se nechávají zrát delší dobu, protože káva je bohatá na chuť a aroma. Každé zrnko se sbírá ručně a keře zůstávají pod bedlivou kontrolou. Co se chuti týká, ta se dá charakterizovat jako exotická, sladká s mírnou kyselostí.

HAWAI KONA EXTRA FANCY

Tato káva je přezdívána kávou pro labužníky. Pěstuje se pouze na jednom místě – na Havaji. Kávovníkům se skvěle daří na hladkých místech a kvetou většinou po suché zimě a na podzim se sklízí. Hawai Kona je exploze chutí – od lehké kyselosti, přes lahodné ovoce až po čokoládu a oříšky. Někdo dokonce tvrdí, že se jedná o nejlepší kávu, jakou kdy konzumovali.

Na celosvětovém trhu se nachází celá řada různých odrůd kávy Arabika i směsí třeba s Robustou, avšak to by byl námět na další samostatný článek. Zmíněné odrůdy jsou nejvíce ceněné a proslavené.

Poznejte odrůdy kávy
Rate this post

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *